سیستم اعلام حریق ساختمان چیست؟
سیستم اعلام حریق ساختمان برای هشدار به ما در مورد شرایط اضطراری طراحی شده است تا بتوانیم برای محافظت از خود، کارکنان در فروشگاه یا ادارات و عموم مردم اقدام کنیم.
هشدارهای آتش نشانی در ادارات، کارخانهها و ساختمانهای عمومی یافت میشوند، آنها بخشی از روال روزمره ما هستند. اغلب تا زمانی که یک وضعیت اضطراری پیش نیاید آنها نادیده گرفته میشوند و ذر آن زمان ممکن است جان ما را نجات دهند.
روش تشخیص هر چه که باشد، اگر خدمات سیستم هشدار دهنده و خبری به صدا درآید، صداگیرها برای هشدار به افراد حاضر در ساختمان از احتمال آتش سوزی و تخلیه کار میکنند.
سیستم اعلام حریق ساختمان همچنین ممکن است دارای یک سیستم سیگنال از راه دور باشد که میتواند از طریق ایستگاه مرکزی به آتش نشانی هشدار دهد.
انواع دتکتورهای اعلام حریق
در هسته یک سیستم اعلام حریق ساختمان، دستگاههای تشخیص حریق قرار دارند، از آشکارسازهای دود هوشمند پیچیده گرفته تا واحدهای شیشه شکستن دستی ساده، طیف گستردهای از انواع مختلف وجود دارد. ما میتوانیم آنها را به گروههایی تقسیم کنیم که عبارتند از:
- آشکارسازهای حرارتی
- آشکارسازهای دود
- آشکارسازهای مونوکسید کربن
- آشکارسازهای چند سنسوری
- نقاط تماس دستی
آشکارسازهای حرارتی
آشکارساز حرارت میتواند بر اساس دمای ثابت کار کند، جایی که اگر دما از مقدار از پیش تعیین شده بیشتر شود، زنگ هشدار را ایجاد میکند یا میتواند بر روی نرخ تغییر دما کار کند.
معمولا آشکارسازهای حرارتی به روشی مشابه فیوزهای الکتریکی کار میکنند، آشکارسازها حاوی یک آلیاژ یوتکتیک هستند که با رسیدن به دمای معینی حساس به حرارت است و آلیاژ از جامد به مایع تبدیل میشود که به نوبه خود باعث ایجاد زنگ هشدار میشود. اگر در مورد این مدل سؤالات بیشتری دارید به پنل تلگرام بروید.
آشکارسازهای دود
سه نوع اصلی از آشکارسازهای دود وجود دارد که عبارتند از:
- یونیزاسیون
- پراکندگی نور
- تاریک کردن نور
2.1. آشکارساز دود یونیزه
یونیزاسیون آشکارساز دود به طور کلی شامل دو محفظه است. اولین مورد به عنوان مرجع برای جبران تغییرات دما، رطوبت یا فشار محیط استفاده میشود.
محفظه دوم حاوی یک منبع رادیواکتیو، معمولاً ذره آلفا است، که هوای عبوری از محفظه را که در آن جریانی بین دو الکترود جریان دارد، یونیزه میکند.
هنگامی که دود وارد محفظه میشود، جریان جریان کاهش مییابد. این افت در جریان برای شروع زنگ هشدار استفاده میشود.
2.2. آشکارساز دود پراکنده نور
آشکار ساز دود پراکنده نور بر روی اثر Tyndall عمل میکند. یک فتوسل و منبع نور توسط یک محفظه تاریک از یکدیگر جدا میشوند به طوری که منبع نور روی فتوسل نمیافتد.
عبور دود به داخل محفظه باعث میشود نور منبع پراکنده شده و بر روی فتوسل بیفتد. خروجی فتوسل برای شروع زنگ هشدار استفاده میشود. در ادامه کاربرد اعلام حریق چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ را بیشتر بررسی میکنیم.
2.3. آشکارساز دود مبهم کننده نور
در آشکارساز دود مبهم نور، دود با پرتو نور بین منبع نور و فتوسل تداخل میکند. فتوسل میزان نور دریافتی را اندازه گیری میکند. تغییر در خروجی فتوسل، برای شروع زنگ هشدار استفاده میشود.
این نوع تجهیزات تشخیص حریق را میتوان برای محافظت از مناطق بزرگ با منبع نور و فتوسل در فاصلهای از هم استفاده کرد. برای دیدن این مدل به اینستاگرام مراجعه کنید.
آشکارسازهای مونوکسید کربن
آشکارسازهای مونوکسید کربن همچنین به عنوان آشکارسازهای آتش CO شناخته میشوند، آشکارسازهای الکترونیکی هستند که برای نشان دادن شیوع آتش با سنجش سطح مونوکسید کربن در هوا استفاده میشوند.
مونوکسید کربن گازی سمی است که در اثر احتراق تولید میشود. آشکارسازهای آتش مونوکسید کربن از همان سنسورهای داخل خانه استفاده میکنند؛ اما حساستر هستند و سریعتر پاسخ میدهند.
آشکارسازهای مونوکسید کربن دارای یک سلول الکتروشیمیایی هستند که مونوکسید کربن را حس میکند؛ اما دود یا سایر محصولات احتراق را حس نمیکند. اگر هنوز طرز کار این مورد را متوجه نشدهاید، میتوانید به قسمت درباره ما مراجعه کنید.
آشکارسازهای چند سنسوری
آشکارسازهای چند سنسوری ورودیهای حسگرهای نوری و حرارتی را با هم ترکیب میکنند و آنها را با استفاده از یک الگوریتم پیچیده که در مدار آشکارساز تعبیه شده پردازش میکنند.
هنگامی که توسط پانل کنترل بررسی میشود، آشکارساز مقداری را بر اساس پاسخ های ترکیبی از هر دو حسگر نوری و حرارتی برمی گرداند. آنها به گونهای طراحی شدهاند که به طیف وسیعی از آتش سوزیها حساس باشند.
نقاط تماس دستی
نقطه تماس دستی یا نقطه تماس شیشه شکستن دستگاهی است که پرسنل را قادر میسازد تا با شکستن عنصر شکننده روی فاسیا، زنگ هشدار را به صدا در آورند. این سپس زنگ هشدار را راه اندازی میکند.
انواع مختلف سیستم اطفاء حریق ساختمان
سیستم اطفاء حریق ساختمان را میتوان به چهار نوع اصلی تقسیم کرد.
- متعارف
- آدرس پذیر
- باهوش
- بی سیم
بیایید مدتی را صرف بررسی هر کدام کنیم.
سیستمهای اعلام حریق ساختمان معمولی
در یک سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی، از کابلکشی فیزیکی برای اتصال چندین نقطه تماس و آشکارسازها استفاده میشود که سیگنالها از آنها به واحد کنترل اصلی متصل میشوند. در واقع نقشه سیستم اعلام حریق ساختمان را مشخص میکند.
نقاط تماس و آشکارسازها در مناطق مرتب شدهاند تا مکان یابی علت هشدار را ساده کنند، این هم برای آتش نشانی و هم برای مدیریت عمومی ساختمان مهم است.
هر منطقه در پانل کنترل اعلام حریق یا با یک چراغ نشانگر، یک نمایش متن یا در برخی موارد هر دو نشان داده میشود. منطقی است که هر چه بیشتر بتوانیم یک ساختمان را به مناطق تقسیم کنیم، مکان یابی ماشه هشدار دقیقتر خواهد بود.
کنترل پنل به حداقل دو مدار صداگیر متصل میشود که میتواند شامل زنگها، صداهای الکترونیکی یا سایر دستگاههای اعلام حریق صوتی باشد. این دستگاهها هستند که در هنگام فعال شدن زنگ هشدار را به صدا در میآورند.
سیستمهای اعلام حریق ساختمان هوشمند
یک سیستم اعلام حریق ساختمان هوشمند است، هر آشکارساز به طور موثر رایانه خود را ترکیب میکند که محیط اطراف خود را ارزیابی میکند و به کنترل پنل اطلاع میدهد که آیا آتشسوزی، خطا وجود دارد یا سر آشکارساز نیاز به تمیز کردن دارد.
سیستمهای اساساً هوشمند بسیار پیچیدهتر هستند و امکانات بسیار بیشتری را نسبت به سیستمهای معمولی یا آدرسپذیر در بر میگیرند. هدف اصلی آنها کمک به جلوگیری از وقوع هشدارهای اشتباه است.
سیستم های اعلام حریق ساختمان هوشمند در نسخه های 2، 4 و 8 حلقه ای موجود هستند که به این معنی است که مکانهای بزرگ را می توان از یک پنل واحد نظارت کرد.
سیستمهای اعلام حریق ساختمان آدرس پذیر
اصل تشخیص یک سیستم آدرس پذیر مانند یک سیستم معمولی است با این تفاوت که به هر آشکارساز یک آدرس مجموعه داده میشود (معمولاً با استفاده از یک سوئیچ دیپ)، سپس کنترل پنل میتواند دقیقاً تعیین کند که کدام آشکارساز یا نقطه تماس زنگ را آغاز کرده است.
مدار سیستم اعلام حریق ساختمان به صورت یک حلقه سیمی است و حداکثر 99 دستگاه ممکن است به هر حلقه متصل شود.
معمولا حلقه با ماژولهای جداسازی، نصب و بعد برش داده شود، اطمینان حاصل گردد که یک اتصال کوتاه یا خطا تنها باعث از بین رفتن قسمت کوچکی از سیستم میشود.
در دو سیستم قبلی، سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی و آدرس پذیر، آشکارسازها هوشمند در نظر گرفته نمیشوند، زیرا آنها فقط میتوانند سیگنالهای خروجی را ارائه دهند که ارزش پدیدههای شناسایی شده را نشان میدهد. تصمیم گیری در مورد وجود آتش سوزی، خطا، پیش هشدار یا موارد دیگر به عهده واحد کنترل است.
سیستمهای اعلام حریق ساختمان بی سیم
آخرین نوع سیستمی که در نظر خواهیم گرفت، سیستم اعلام حریق ساختمان بی سیم است. اینها یک جایگزین موثر برای سیستمهای اعلام حریق ساختمان سیمی سنتی برای همه کاربردها هستند. آنها از ارتباطات رادیویی ایمن و بدون مجوز برای اتصال سنسورها و دستگاه ها با کنترلرها استفاده میکنند.
این یک مفهوم ساده است که مزایای منحصر به فرد بسیاری را ارائه میدهد و یک سیستم کاملاً هوشمند تشخیص آتش بدون نیاز به کابل کشی است.
در این مقاله، ما یاد گرفتیم که سیستمهای اعلام حریق ساختمان در بسیاری از ساختمانهایی که هر روز با آنها مواجه میشویم، نصب میشوند. از آنها برای هشدار دادن به افراد در داخل ساختمان در مورد وضعیت آتش سوزی اضطراری استفاده میشود. همچنین متوجه شدیم که سیستم اعلام حریق ساختمان چگونه کار میکند.
سایت پیشگامان برنابنیان مشاوره ساختمان سازی به صورت آنلاینی و رایگان را انجام میدهد که قبل از نصب این اعلام حریقها میتوانید از این مشاوره بهرهمند شوید.